Bewonersvereniging Stichting Feijenoord Kop van Zuid heeft zich vanaf 2012 ingezet om een braakliggend stukje grond aan de voet van de Hef in Rotterdam Zuid om te vormen tot een bruisend buurtpark. Met een buurtenquete zijn er ideeën verzameld en daar is het Hefpark uit voortgekomen.

Het motto van het Hefpark is ‘bewegen’. Er is een BMX-baan, een behuizing voor de BMX-fietsschool, een recreatief deel, een keukentje, een kas, 45 moestuintjes, een beachvolleybalveld, een kippenren, een duivenkot, een kabelbaan, en een mini-waterkrachtcentrale met zonnepaneel en windmolen die voorzien in een telefoonoplaadpunt en verlichting van de keuken.

Bouman GGZ en bewoners onderhouden het park en organiseren samenwerkingsdagen. Er zijn zo’n 200 mensen actief op het park en de belangstelling neemt nog steeds toe. Er is een grote wachtlijst voor de moestuintjes. De BMX-fietsschool is op dinsdag- en donderdagmiddag actief en bedient verschillende locaties en scholen vanuit het Hefpark.
Er wordt gekookt en geschaakt, maar er zijn nog veel meer activiteitsplannen. Mensen ontmoeten en spreken elkaar, met meer dan 10 culturen is dat lang niet altijd eenvoudig. Gezien de belangstelling en deelneming voorziet het park in een grote behoefte van de buurtbewoners.

Landelijk en wereldwijd is er grote behoefte aan biodiversiteit. Het Hefpark heeft daarom stukken bloeiend grasland waar vele oorspronkelijke plantensoorten weer terugkomen. Dit zorgt voor het aantrekken van insecten en vogels.

Om continuïteit te kunnen bieden in het voortbestaan van het park is een stuurgroep ontstaan die aanstuurt, vormgeeft en activiteiten ondersteunt. In de stuurgroep zitten buurtbewoners, de bewonersvereniging, de gemeente, Dock (participatie, het vroegere buurt- en welzijnswerk), Bouman GGZ en de parkcoördinator. Er wordt gestreefd naar het overdragen van het eigenaarschap aan de buurtbewoners.

Tijdelijke invulling op de spoortunnellocatie, aan het Stieltjesplein en de Rosestraat
feijenoordkopvanzuid.nl/projecten-en-initiatieven/hefpark